Ağustos 2020 Sonu Portföy Durumu

Ağustos 2020 Sonu Portföy Durumu

31 Ağustos 2020 0 Yazar: Bay Tutumlu

Bugün itibariyle ağustos ayını da geride bıraktık. Ciddi anlamda yatırıma başlayalı 26 ay olmuş. 125 ay olarak planladığım finansal özgürlük yolculuğunun %20’sini geride bıraktım. 100 aydan az bir zaman sonra elde ettiğim pasif gelirler ile rahat bir şekilde ailemizin harcamalarını karşılayabilmeyi umuyorum. Bu yolda çok fazla şey öğrendim, hatalar yaptım, bunlardan ders alarak kendimi hem tasarruf hem de yatırım konusunda geliştirmeye çalıştım. Bu blogda ve twitterda da bu tecrübelerimi ihtiyacı olanlara aktarmaya gayret ediyorum. Finansal özgürlük hedefi ile yola çıkmadan önce sadece küçük bir fener ya da cep telefonu ışığı ile önünü görmeye çalışan bir birey iken, şimdi uzun farlar ile aydınlatılmış asfalt bir yolda ilerliyor gibiyim. Eminim ki birkaç yıl sonra daha da iyi olacak çünkü bileşik getirinin mucizevi etkisini daha iyi görebileceğim. Şimdi fazla uzatmadan piyasaların durumuna geçelim.

Bu ay ABD piyasalarının ralliye devam ettiği, BIST’in ise değer kaybettiği bir ay oldu. Virüs konusunda aşı çalışmalarında son aşamaya geçilmesi ile iyimserliği artan piyasalarda SP500, 3258 puan seviyesinden başladığı ağustos ayını 3508 puandan kapattı. BIST100 ise 1129 puandan başladığı ayda inişli çıkışlı bir grafik izledi ve ay sonunda 1078 puan seviyelerinde bulunuyor. Dolar bu ay da yükselişini sürdürdü, temmuz ayını 6.98’den kapatan dolar ağustosun son işlem gününde 7.35 civarında seyrediyor. Gram altın ise 438 liradan 465 liraya yükseldi. 

Bu aya, Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz ve ay sonunda açıklanan ötv artışı damga vurdu. Doğalgaz keşfi öncesinde petrol ve petrokimya hisselerini yükseltirken, rezervin beklenenden düşük olduğunun ortaya çıkmasıyla bu hisseler eski yerlerine geri döndü. Otomotiv tarafında ise belli motor hacimlerine ve ötv matrahına sahip araçlarda ötv artışı yapıldı.Böylece zaten son 1 yılda iyice pahalanmış olan sıfır ve ikinci el piyasası daha da pahalanmaya devam edecek gibi görünüyor. Görünüşte bu artış, düşük matraha sahip olan bazı ekonomi sınıfı araçlarda indirim anlamına gelebilir, bekleyip göreceğiz. Kısa ve orta vadede TOASO için olumlu olabilir kanaatindeyim. 

Portföy durumuna gelecek olursak, bu ay portföy ciddi değişikliğe uğradı. Özellikle BIST100’ün 1000 puanın altına indiği ayın ilk günlerinde indirim kovaladığım bazı hisselerde alımlar yaptım. Bu ay portföye yeni giren hisseler AKGRT, ISMEN, TBORG ve LINK; çıkan hisse ise PETKM oldu. Detayları verecek olursak alımlar,

TBORG 1300 lot

AKGRT 2000 lot

ISMEN 1500 lot

LINK 100 lot

HEKTS 1200 lot

ALKIM 700 lot

ANHYT 1000 lot

TOASO 300 lot

EGEEN 30 lot

JANTS 75 lot

KORDS 200 lot

TUPRS 25 lot

Satışlar ise

PETKM 6000 lot olarak gerçekleşti.

Toplam 114.912 tl’lik alım, 23100 tl’lik ise satış işlemi gerçekleştirmişim. Ayrıca bu ay ilk defa hisse yoğun bir fona yatırım yaptım ve 5000 tl’lik Hedef Portföy Hisse Senedi Yoğun Fonu(NNF)’den alım gerçekleştirdim. Kısaca portföye yeni giren hisseleri neden aldığımı paylaşayım.

AKGRT ve ISMEN uzun süredir takibimde olan iki hisseydi fakat ikinci çeyrek bilançoları açıklanmadan alım yapmak istemedim. Bu iki şirket de harika iki bilanço açıkladı ve yeni bilançoya göre ikisinin de fiyat kazanç oranları 5’in altına düştü. Ülkemizde sigortacılık ve aracı kurum sektöründe yatırımımın olmaması ve her iki sektörün geleceğini de parlak görmem nedeniyle bu iki hisseyi portföye ekledim. 

TBORG ve LINK şirketlerinin ikisi de takibimde olan hisseler değildi fakat ikinci çeyrek bilançoları sonucu genel olarak şirketleri incelerken TBORG’daki yüksek özvarlık karlılığı dikkatimi çekti. Biraz daha detaylı inceleyince şirketin yüksek net kar marjına sahip olduğunu, katma değerli ürün satışları olduğunu ve satış probleminin olmadığını gördüm. İçecek sektöründe de yatırımım yoktu ve hem çeşitlendirmeyi artırmak hem de özvarlık karlılığı yüksek şirketleri almayı sevdiğim için bunu da portföye kattım. 

Oldukça fazla alım yaptığım bu ayla birlikte toplu alım yapacak nakiti büyük oranda erittim. Sadece çok hızlı düşüşler için küçük bir miktar yedek akçe bıraktım. Bundan sonra tasarruflar ile aylık alımlara devam edeceğim. 

Güncel portföy durumu bu şekildedir. Bu ay yaptığım alımlarla birlikte 12 aylık muhtemel temettü miktarım 16.485 TL oldu. Bu yıl genellikle temettü devlerinin boş geçtiği ya da az temettü verdikleri bir yıl oldu. BU nedenle 2021 hatta 2022 temettülerini daha çok önemsiyorum. Yine de 2021 yılı temettüleri dağıtıldığında fena olmayan bir temettü gelirine ulaşacağımı düşünüyorum. 

Eurobond tarafında bu ay 3 adet alım gerçekleştirdim. CDS’in 600’ü geçtiği bi günü yakalayıp uzun zamandır almayı hedeflediğim US900123AL40 kodlu bonddan 3 adet alım yaptım. Bu eurobond, %11.875 kupon oranıyla eurobond yatırımcılarının göz bebeklerinden 🙂 Bu alımlarımdan yılda 356.25 usd kupon elde edeceğim.

Bu ay sonu raporunda ayrıca arabaya yeniden değerleme yaptım 🙂 Uzun süredir eski değerinde gösterdiğim arabamı twitterdan soran bir arkadaşın isteği üzerine piyasa değerine göre güncelledim. Araç piyasası oldukça oynak ve bu değeri sürekli değiştirmek istemiyorum, sonuç olarak bana bir katkısı yok fakat raporlarda herşeyin olabildiğince gerçek değerine yakın olmasını istiyorum.

Güncel pasif gelir ve portföy durumu aşağıdadır. Bu ay portföy Tl bazında %8.02, usd bazında ise %2.75 büyüdü. Bu artışın büyük bölümü araç yeniden değerleme, bes portföyünün yıllık neması ve tasarruflardan kaynaklandı. Portföyün büyük bölümünü oluşturan hisse senetleri bu ay bekleneni veremedi.

Her zaman olduğu gibi finansal özgürlüğe ulaşana kadar tasarruf ve yatırıma devam..

Bay Tutumlu