Finansal Ozgurluge Ulasma Yollari

Finansal Ozgurluge Ulasma Yollari

23 Mayıs 2020 0 Yazar: Bay Tutumlu

Finansal ozgurluge ulasmaniz icin ne kadarlik bir portfoye ihtiyaciniz oldugunu hesaplayan su linke bir goz atalim.

engaging-data.com/fire-calculato Ilk olarak ayda kari-koca 10 bin tl geliriniz ve 3750 tl gideriniz olsun. Elinizde de 50 bin tl olsun. Tasarruf oraniniz %63 olacaktir.

 
Gordugunuz gibi 11 yildan kisa surede emekli olabiliyorsunuz. Ikinci senaryo tasarruforaniniz ayni kalsin ama sifirdan baslayin. Gordugunuz gibi sifirdan baslamak ile 50 binden baslamak arasinda yarim yil farkediyor. 11 yilda ozgursunuz.
 

Simdi bir de ayda 10 bin kazanip 6666 tl harcayan bir aileyi dusunelim. Yani tasarruf oranlari %33.3 olsun. Bu durumda finansal ozgurluk icin 18 yil beklemek durumundasiniz. Sunu anlamaniz gerekir, finansal ozgurlukte en onemli kavram tasarruftur.
 

 

Siz istediginiz kadar para kazanin, biriktiremediginiz muddetce aldiginiz maasa muhtacsiniz. Ama harcamalarinizi kontrol altina alabilirseniz, en azindan farkinda olursaniz, kocaman bir adim atmis olursunuz. Not: Bu hesaplama enflasyon dahil edilmis rakamlar uzerinden yapilmistir.
Hesaplamada %70 borsa ve %30 eurobonddan olusan bir portfoy olusturuldu. Borsa kazanclari enflasyon+%10, eurobond kazanclari enflasyon+%5 olarak alindi.
 
 
Bu hesaplamayi tersten de yapabiliriz. SImdi soyle bir senaryo dusunelim.
Emeklilige girerken elinizdeki parani kac yil yetecegini gosteren bir hesaplama. engaging-data.com/will-money-las Varsayimlar; 1. Baslangic portfoyu 1 milyon TL 2. Yillik harcama 50 bin TL 3. Harcama esnekligi %10
4. 40 yasinda emekli oldugumuzu ve 50 yil daha yasayacagimizi varsayiyoruz. 5. %70 borsa %30 eurobonddan olusan bir portfoy 6. Borsa getirisi enflasyon+%10, eurobond getirisi enflasyon+%5 7. 60 yasindan sonra aylik 2 bin TL emekli maasi baglanacak.
 
Bu durumda hesaplama yaparsak %87 ihtimalle omrumuzun sonuna kadar paramizin bitmeyecegini goruyoruz. Bu, fena olmasa da %13 luk ihtimal pek yabana atilabilir degil. Biraz degistirelim parametreleri.
 
Hicbir parametreyi degistirmeden sadece yillik harcamamizi 5 bin Tl azalttik. Bu sekilde paramizin bitme ihtimalini sifira indirdik. %100 basari orani ile rahatca emekliligin tadini cikarabiliriz.
 
Simdi harcamamizi 60 bine cikaralim. Goreceginiz gibi basari oranimiz %60 a dusuyor. Yani hic guvenli bir oran degil.
Her zaman soyledigim gibi harcama ve tasarruf her seydir. Ister biriktirme asamasinda olun, ister emekli olup da istediginiz hayatin tadini cikariyor olun, harcamalarinizi kontrol altinda tutmak zorundasiniz.
 
Okudugunuz icin tesekkur ederim.
 
Bay Tutumlu