HISSE SENEDI PORTFOYUM

3 Eylül 2019 0 Yazar: Bay Tutumlu

Defansif ve buyume hisselerini portfoyumde ayni potada eritmeyi hedefliyorum. Bu kapsamda hem yavas buyuyen ama yuksek temettu verimine sahip hisseleri, hem de hizli buyuyen ve capital gain dedigimiz hisse fiyatinin artmasi ile para kazandiracak hisseleri dengede tutmaya calisiyorum. Kisaca ortak oldugum sirketleri neden aldigimi ve ne bekledigimi paylasmak istiyorum.

  1. Eregli Demir Celik

Eregli portfoyun tabiri caizse agir toplarindan. Yavas buyume trendine sahip ve yuksek temettu verimi olan bir sirket. Karinin buyuk bir kismini temettu olarak dagitiyor olsa da yatirim harcamalari da mevcut. Yakin zamanda yeni firin devreye alinmasi ve kapasite artirimi yapilmasi gundemde. OYAK grubuna ait hisselerimden ilki. %25 civarinda ihracat oranina sahip. Turkiye’nin tek buyuk yassi celik ureticisi durumunda. Yassi celik katma degeri yuksek bir urun oldugu icin kar marji da ona gore yuksek olmakta. Ozkaynak getirisi %21 civarinda, guncel F/K’si ise 4.23. Bu sirketten beklentim, uzun vadede ozkaynak karliligini artirarak yuksek temettu odemeye devam etmesi. Her yil temettuleri yatirima donusturerek yaklasik 6 yil icinde maliyetimi sifirlamayi hedefliyorum.

  1. Soda Sanayi

Soda, Sisecam kimyasallar grubuna ait yuksek buyume potansiyeline sahip bir sirket konumunda. Sirketin satislarinin buyuk bolumunu soda kulu olusturmakta.%74 ihracat orani ve kasasindaki yuklu miktarda dovizi ile portfoyun dogal hedge unsurlarindan birisi. Yakin zamanda acikladigi yatirim plani ile yatirimcilarin riskli gorup sattigi bir hisse konumunda olsa da uzun vadede bu yatirimin FAVOK’e yapacagi katki muazzam olacaktir. Ozkaynak getirisi %34, guncel F/K’si ise 3.61. Temettu verimi guncel fiyata gore %4 civarinda. Bu sirketten beklentim, uzun vadede karini artirarak hisse fiyatinin yukselmesi. Yatirimlari gerceklestikce, sirketin buyumesi de hizlanacaktir.

  1. Petkim

Petkim Azerbaycan devlet petrol sirketi SOCAR’a ait, petrokimya sektorunde faaliyet gosteren bir sirket. Sirket Turkiye’nin petrokimya ihtiyacinin %20 sini tek basina karsilayabilecek kapasiteye sahip durumda. Petrokimya sektoru hizli buyuyen ve pazarin genellikle bos oldugu bir sektor oldugu icin, rekabet cok problem olmayacaktir. Sirketin ozkaynak getirisi %20.3, gunce F/K’si 8.8. Bu yil temettu odemeyerek karini sermayeye katmayi tercih eden sirket benim gozumde buyume ve temettu verimi odakli sirketlerin bir karisimi durumunda. 

  1. Trakya Cam Sanayi

Trakya Cam Sanayi Sisecam Duzcam grubuna ait bir sirket olarak, duzcam sektorunde faaliyet gosteriyor. Bu alanda uretim kapasitesi ile dunyada 5. Avrupada ise ilk sirada yer aliyor. Sirketin hem Avrupa’da hem de Hindistan’da bagli ortakliklari ve istirakleri mevcut. Sirketin kagit uzerinde ihracat orani %13 seviyesinde gozukse de bagli ortakliklari ve istirakleri ile bu oran %68 civarina ulasmakta. Cam sektoru enerjiye cok bagimli ve retim maliyetleri yuksek bir sektor oldugu icin ozkaynak karliligi diger sirketlere gore oldukca dusuk. %15 civarinda ozkaynak karliligina sahip olan sirketin guncel F/K’si 4.16. Son zamanlarda oldukca fazla satis yiyen bir sirket olan Trakya cam’da hedefim soda ile benzer. Dunyada cam talebinin artmasi ve enerji maliyetlerinin nispeten dusmesi ile sirket karliligini artiracaktir.

  1. Ege Endustri

Ege endustri izmir’de faaliyet gosteren ve kamyonlara diferansiyel kovani ve dingil ureten bir firma.Sirket %95 ihracat orani ile urettigi malin neredeyse tamamini Kuzey Amerika ulkelerine ihrac ediyor. ABD agir kamyon pazarinda ciddi bir paya sahip olan Ege Endustri turk lirasi ile mal ettigi urunu usd ile satarak ciddi bir ozkaynak karliligina erismis durumda. Son 5 yil ortalama %57 ozkaynak karliligi ile ciddi oranda kar eden sirketin guncel F/K’si 3.81. Sirket elde ettigi karin buyuk kismini yatirimcilari ile paylastigi icin temettu portfoylerinde kendine yer bulmus durumda. 

  1. Tupras

Tupras hakkinda cok fazla soylenecek soz yok sanirim. Turkiye’nin halka acik en buyuk sirketi olan Tupras %27 ozkaynak getirisi ve yuksek temettu potansiyeli ile on plana cikiyor. Guncel F/K’si 11.5 olan sirketten orta ve uzun vadede beklentim karini artirirken yuksek temettu odemeye devam etmesi.

  1. Alkim Alkali Kimya

Cok fazla yatirimcinin dikkatini cekmeyen, orta buyuklukte bir sirket olan Alkim Alkali Kimya sodyum sulfat uretiminde Turkiye’nin en buyuk ureticisi konumunda. Deterjanlarda baglayici madde olarak kullanilan sodyum sulfat katma degeri yuksek bir urun. Sirket oncelikle ic pazara agirlik verse de 2019 itibariyle %16 ihracat oranina sahip. Ihracatini cogunlukla orta dogu, kuzey afrika ve dogu avrupa ulkelerine yapiyor. Ozkaynak karliligi %38 olan sirketin guncel F/K’si 5.79. Sirket 9 yildir ustuste karini artirdigi gibi 10 yildir da aksatmadan temettu dagitiyor. Bu acidan portfoyumde bir denge unsuru olarak gorev yapiyor.

  1. Hektas

Hektas portfoyumdeki Oyak grubuna bagli bir diger sirket. Cogunlukla tarimsal gubre alaninda faaliyet gosteren sirket, son yillarda kedi/kopek mamasi sektorune de girmis durumda. Son yillarda yaptigi yatirimlarla hizli bir buyume tredi icine giren sirketin hisse performansi da goz kamastirici. Halihazirda portfoyumde en fazla getiriye sahip sirket olan Hektastan beklentim buyume trendini devam ettirerek pazar payini artirmasi. Son 5 yil ortalama ozkaynak karliligi %35 olan sirketin guncel F/K’si 9.54.

Degerlendirme

Portfoyumde bulunan 8 adet sirketin 2 tanesi Oyak grubu, 2 tanesi Is grubuna ait. Diger hisseler oan Tupras Koc grubuna, Alkim Kimya Kora ailesine, Ege Endustri Bayraktar Holdinge, Petkim ise SOCAR’a ait. Buyume ve temettu hissesi olarak bakarsak Eregli, Tupras, Ege Endustri ve Alkim Kimya’yi temettu hissesi, Soda, Trakya Cam, Petkim ve Hektas’i buyume hissesi olarak dusunebiliriz. Bu anlamda portfoy icinde bir denge olusturmaya calistim. Her hisse senedi icin belli lot hedeflerim var ve temettuler ile 10 yil boyuna lot almaya devam edecegim. 10 yilin sonunda ise finansal ozgurlugumu elde etmeyi umuyorum.

Okudugunuz icin tesekkur ederim.